Kalp cerrahisi, yaklaşık 60 yıllık bir geçmişe dayalı, kendini sürekli yenileyen ve en üst düzeydeki teknolojik imkanları kullanan bir bilim dalıdır. Kalp ameliyatı olan hastaların hemen hepsi, belirli bir süre yoğun bakım tedavisi altına alınırlar.
Başarılı sonuçların alınması için, ameliyat için doğru tanı, en uygun girişim yönteminin belirlenmesi ve doğru zamanlama ilk ve en önemli aşamayı oluşturur. Muayene ve tetkiklerin özenli ve tecrübeli ellerde yapılması doğru tanı konulması için büyük önem taşır. Gelişmiş merkezlerde, konu ile ilgili tüm doktorların birlikte yaptıkları toplantılarında, hasta için en uygun girişim yöntemi ve zamanlama için ortak “konsey kararı” alınır.
Kalp ameliyatı için hazırlık aşamasında, hastanın tüm vücut organ fonksiyonları gözden geçirilir. Ameliyat sırasında veya sonrasında sorun olabilecek özel durumlar saptanır ve bunlar için gerekli önlemler alınır.
Anestezi ve yoğun bakım tedavisi en az ameliyatın kendisi kadar önemlidir. Yoğun bakım tedavisinin en uygun koşullarda, sterilizasyon ve infeksiyon önleme kurallarına uygun, tecrübeli bir ekip tarafından sürdürülmesi hayati önem taşır. Gelişmiş merkezlerin, infeksiyondan korunma politikaları vardır.
Ameliyat sonrası çıkabilecek her türlü komplikasyona karşı, teknolojinin elverdiği her türlü imkan, ulaşılabilir durumda olmalıdır.
Kalp ameliyatları çok büyük oranda bilgi ve tecrübe birikimi gerektirir. Unutmayın ki, kalp ameliyatı için hastanızın sadece bir şansı vardır. Tüm hastalar en iyi imkanlarda ameliyat olmayı hakeder. Ameliyatın gerçekleşeceği merkezin tecrübesini ve sonuçlarını sorgulamanız en doğal hakkınızdır.
Ameliyat öncesi, ameliyat ve sonrasındaki bakımın her aşaması çok önemlidir. Her bir aşamanın konusunda tecrübeli ekipler tarafından gerçekleştirilmesi ve tüm bu ekiplerin hastaların sağlığı ve en iyi sonuçları almak için elbirliğiyle çalışması, başarının anahtarını oluşturur.