Fıratcan Bebeğin Hikayesi
Fıratcan Bebeğin Hikayesi
Ömer’ in Hikayesi Ömer el parmaklarında bir anomali ile doğdu. Dış görünüşünde hiçbir sorun yoktu. Gelişimi, büyümesi normal seyretti. Beş yaşındayken doktoru, el parmaklarındaki anomali nedeniyle kalbinin de araştırılmasını önerdi. Ekokardiyografi sırasında kalp fonksiyonları ve yapısı normal olmasına rağmen, kalbi besleyen koroner damarlardan soldakinin aort damarından çıkışında bir sorun olduğu fark edildi. Bilgisayarlı tomografi yapıldı.…
Dorukhan’ ın Hikayesi Dorukhan 13 aylıktı. Morarma ile seyreden en sık doğumsal kalp hastalıklarından birisine sahipti. Fallot tetralojisi. Ameliyat öncesi tetkiklerinde tam düzeltme operasyonu için uygundu. Ameliyatı çok başarılı geçti. Ekokardiyografi kontrolünde yapılan tamir sorunsuz olarak değerlendirildi. Ancak Dorukhan’ da ciddi bir kalp ritim problemi ortaya çıktı. İlaçlara direnç gösteriyor ve onun kalbinin performansını olumsuz…
Doğumsal kalp hastalıkları, yenidoğan bebeklerde, taraması yapılan diğer hastalıklardan daha büyük tehlike oluşturuyor. ABD’ de her yıl 40 bin çocuk yeni kalp hastası bebek dünyaya geliyor. Ülkemizde ise bu rakamın 10 civarında olduğunu belirten Acıbadem Üniversitesi ve Atakent Hastanesi Pediatrik Kalp Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç Dr. Ersin Erek ve Prof Dr. Ender Ödemiş, her 100…
Kalp hastası olarak doğan İbrahim Onur anlattı: En son noktaya kadar çıktım! Doğumsal kalp hastalıklarının en zorlu grubunu ‘balık kalpli’ çocuklar oluşturuyor! Onlar 3 yaşına kadar 3 büyük kalp ameliyatı geçiriyor! İşte bu özel çocuklar ve aileleri, Türkiye’de ve dünyada önemli bir sorun olan doğumsal kalp hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Balık Kalpli Çocuklar” etkinliğinde…
En riskli grubu ise kalbinin yarısı gelişmemiş olarak dünyaya gelen ve Balık Kalpli Çocuklar denilen grup oluşturuyor. ‘Balık Kalpli Çocuklarda’ tıpkı balıklarda olduğu gibi sadece bir odacık ve bir karıncık bulunuyor. Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, toplumda çocuk kalp hastalıkları konusunda yeterli bilginin olmadığını belirterek “Tıp çevrelerinde bile ‘çocuk kalp hastası doğmuş,…
‘ÇOCUK KALBİ’NE HAYAT VEREN EN İLERİ DOKUNUŞLAR! Acıbadem Kalp Günleri, dünyanın önde gelen çocuk kardiyolojisi ve kalp cerrahisi uzmanlarını bir araya getirdi… Türkiye son yıllarda çocuk kalp hastalıklarının teşhisi ve tedavisindeki hızlı gelişimiyle özellikle çevre ülkeler için referans merkezi olarak öne çıkıyor. Ülkemizde ilk kez Acıbadem Üniversitesi Çocuk Kalp Cerrahisi ve Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalları’nın…
Bu çocuklar 3 yaşına kadar 3 büyük kalp ameliyatı atlattı! Tıpkı balıklarınki gibi kalplerinde sadece bir odacık ve bir karıncık var! Normal insan dolaşımından oldukça farklı işleyen ve balıklarınkini taklit eden bir dolaşıma sahipler. İşte bu nedenle ‘Balık Kalpli Çocuklar’ onlar… Kan, kalpteki tek karıncık tarafından bir seferde tüm vücuda ve akciğerlere pompalanıp kalbin…
Yıl 1962, henüz 14 yaşında olan Vildan Gümrükçü Seymen’in hayatta kalmak için tek çaresi vardı; kalp ameliyatı olmak. Ancak o dönemde, dünyada açık kalp ameliyatları daha yeni başlıyordu, çok az sayıda hastada denenmişti. Türkiye’de bu kararı vermek Vildan’ın anne- babası için çok zordu. “Olmak ya da olmamak” arasında gidip gelen aile, Vildan için tek şans…